Chan Blok, expert in prikkelend, professioneel en pakkend zeggen wat klanten willen vertellen.

Chan Blok, commercieel schrijven

Deze tekst gaat over producten en diensten die je aan de man wilt brengen en hoe het geschreven woord je daarbij gaat helpen.


Als ondernemer of manager weet je enerzijds heel erg veel van je product of dienst. Je kent alle specificaties, alle ins-en-outs. Je weet voor wie je product of dienst is gemaakt en waarom de koper graag van je zal afnemen. En als je die details nog niet precies kent, zet je eerst een marketeer of communicatiestrateeg aan het werk om alles voor je uit te pluizen.

Toch is er één ding dat een manager of ondernemer meestal niet weet: hoe vertel ik mijn boodschap zó aantrekkelijk en zó spannend dat mijn koper zegt: YEAH! GOT YOU!

We hebben het dan over producten met een verhaal, waarbij iets valt toe te lichten. Dus geen fast moving consumer goods zoals levensmiddelen, telefoons, brillen, gehoorapparaten, wasmiddelen, snoep en koek. Die producten moeten het hebben van een specifiek beeld, een sfeer, een gevoel, een oneliner, een zekere irritatie soms, of van een BN’er als presentator.

Bij producten met een verhaal hebben we het over auto’s, verzekeringen, andere diensten, de werking van systemen, aanbestedingen, fondsenwerving, en zaken voor de wederverkoper of de tussenpersoon. 

Als ondernemer of manager weet je dus voor wie je je product of dienst hebt gemaakt, je weet wat er te zeggen valt, maar daarmee is het nog niet verteld.

Gelukkig is schrijven een vak. En commercieel schrijven des te meer. Dus zijn er vakmensen die jouw boodschap compact en doelgericht aan het papier kunnen toevertrouwen. Professionals zoals ik. Al heel wat jaren heb ik veel plezier beleefd aan het werk dat ik nog steeds leuk vind. 

Wat is commercieel schrijven? Dat is niet opsommen wat je allemaal weet, maar dingen zo vertellen dat je afnemer ziet wat hij op dit moment mist, en wat hij straks allemaal wèl heeft wanneer hij je product of dienst heeft gekocht. Alles liefst zodanig - leuk, pakkend, spannend, indringend, overtuigend – verteld dat hij daar een warm gevoel bij krijgt, dat het hem emotioneel raakt. Dat is het hele kunstje.

Dat kunstje kan niet zonder vorm of beeld. En niet zonder medium als beeldscherm of papier. Daarom zitten we hier als leden van deCluster bij elkaar, om onszelf op te jutten tot het maken van één geheel, waarvan ieders eigen stukje een onderdeel is.

De meeste lol beleef ik aan het schrijven van een tekst als de boel lekker ingewikkeld is en veel haken en ogen kent. Hoe gecompliceerder hoe liever. Al valt aan iets eenvoudigs ook vaak  grote eer te behalen.

Na veel jaren in het vak merk ik dat ik qua schrijven ben aanbeland op een gebied tussen copywriting en journalistiek in. Journalistiek met toch een beetje een dwingende commerciële ondertoon. Denk aan advertorials, informatieve websites, persberichten, hertalingen van beleidsplannen van woningcorporaties, die iedere bewoner kan begrijpen. En ook offertes voor aanbesteding van bouw- en infrastructurele projecten. Pagina’s dikke brochures over bijvoorbeeld de werking en bevoegdheden van de Nederlandse politie. En projectplannen voor fondsenwerving in arme en droge Afrikaanse landen. Of Nepal.

Ik heb het allemaal geschreven en vind het altijd weer spannend om iets nieuws te maken. Met alle plezier!
 

Terug naar de profielpagina van Chan Blok

Naar de projecten van Chan Blok

Naar de Linkedin-pagina van Chan Blok